Aardappelen planten

Vanaf seizoen 2013 zijn wij gestart met het planten van aardappelen. De keuze viel hierbij op een plantcombinatie van Struik en Miedema CP 42. Alles gebeurt terug in 1 enkele werkgang: diepgronden, frezen, planten en aanaarden van de balken. Door het gebruik van de 4 woelers voor de frees, heeft men geen last meer van zogenaamde harde balken. In de praktijk valt het regelmatig voor dat je perfect kunt zien waar de trekkerbanden gereden hebben, dit zowel in opbrengst als in gewas. Dit behoort bij ons tot het verleden.

Verder is de machine uitgerust met een poederdoseerapparaat en granulaatbakken. Bijzonder is dat heel de machine computergestuurd is via de HMI-terminal in de trekker. De planter is hydraulisch aangedreven, dus zijn er geen kettingen meer aanwezig om de plantafstand aan te passen. Alles gebeurt via de HMI-terminal. Deze laatste bedient onder meer de rijpadenschakeling en zorgt ervoor dat er in de rij links en rechts naast het spuitpad ca. 15% meer poters geplant zullen worden. De HMI werkt eveneens samen met ons GPS-systeem en kan zo rij per rij individueel gaan afsluiten op de kopeinden of in de geren zodanig dat er geen poters meer dubbel geplant zijn. Dit drukt de kostprijs per ha. De missercontrole gebeurt ook via het scherm.

De machine is ook voorzien van een hydraulische kipbak die automatisch kipt en zakt naarmate er aardappelen liggen. De aanaardkappen zijn voorzien van MR-control. Dit is een uniek systeem dat zorgt voor een constante hoeveelheid grond in de aanaardkap. MR-control registreert en corrigeert de druk op de aanaardkap. Een strakke en constante rug is het resultaat. Hopen grond op het kopeinde zijn niet meer.

Voor het planten op heuvelachtige akkers hebben wij een systeem ontwikkeld dat onderin de balk op een afstand naar keuze een hoopje grond bij elkaar trekt, zodat bij grote regenval het water veel minder kans krijgt om te gaan stromen met de reeds bekende gevolgen.

Zoals al vermeld bij onze zaaiwerkzaamheden is de trekker voorzien van 80 cm brede Michelin Axio bibbanden waarmee wij op 1 kg spanning deze werkzaamheden kunnen uitvoeren wat de bodem ten goede komt. Het GPS-systeem communiceert met de machine en zorgt voor kaarsrechte aardappelbalken.